شاید برای عمومِ مردم واژه بیلت، کلمه ای نا آشنا باشد. اما باید گفت بیلت یکی از محصولات تهیه شده از فولاد است که از آن محصولاتی همچون میلگرد و مفتول ساخته می شود. این محصول در دو سطح مقطع گرد و مربعی تولید و به بازار عرضه می شود. خدا را شکر کشورمان، توانسته در این زمینه بسیار موفق عمل کند و چندین کارخانه مطرح در سطح جهانی داشته باشد.
بنابر این تفاسیر ایران یکی از قدرتمند ترین تولیدکنندگان در ساخت محصولات فولادی است که توانسته بیلت فولاد صادراتی به دیگر کشورها ارسال نماید و در این زمینه باعث افزایش رونق اقتصادی شود.
آشنایی با فرآیند تولید بیلت فولاد
فرآیند تولید بیلت فولاد به دو روش امکان پذیر است که در ادامه به ذکر آن پرداخته شده است:
- تولید بیلت به روش کوره بلند: در این روش سنگ آهن استخراج شده را داخل کوره های بلند ریخته و آن را پخت می نمایند. سپس به آن کک و آهک اضافه می نمایند تا آهن خام از آن به دست آید. در مرحله بعدی به کمک دستگاهی دیگر با نام کانورتر، آهن خام به دست آمده را به فولاد مذاب تبدیل می کنند. فولاد آماده شده دارای ناخالصی هایی است که به منظور خلوص کامل وارد بخش خالص سازی می شود. فولاد ناب و خالص وارد فاز جدیدی به نام ریخته گری می شود و در آنجا در قالب های مخصوص ساخت بیلت ریخته می شود. در نهایت هم با ریختن آب خنک بر روی آن، بیلت آماده شده را سرد می کنند و به اندازه های عرف در بازار برش می دهند.
- تولید بیلت به روش کوره الکتریکی: در این روش به جای استفاده از کوره آتش، از کوره های الکتریکی استفاده می شود. یعنی روش گرمایش و مذاب کردن، به کمک جریان برق صورت می پذیرد. این شیوه تولید بیلت همانند روش کوره بلند است. از تولید فولاد تا تولید بیلت همه و همه همچون روش قبلی انجام می پذیرد. در نهایت هم فولاد خالص شده درون قالب های مسی ریخته شده و آن را سرد می کنند تا به صورت جامد تبدیل شود. بسته به نیاز، بیلت ها در سایزهای استاندارد برش خورده و برای عرضه به بازار، وارد واحد حمل و نقل می شوند.
معروف ترین تولیدکنندگان بیلت در ایران
از معروف ترین شرکت ها در زمینه تولید بیلت صادراتی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ذوب آهن اصفهان: اولین شرکت در کشور است که در زمان پهلوی تاسیس شده است. هم اکنون مدیر عامل این شرکت منصور يزدي زاده شتربانی است که توانسته با مدیریت قوی، یک تیم نیروی متخصص را به کار گیرد که با پشتکار و تعهد کاری شان توانسته اند ناب ترین محصولات فولادی را تولید نمایند و بسیاری از نیاز بازار ایران و جهان را تامین کنند. علاوه، این شرکت سالانه برنامه های جدیدی را در اولویت اجرا می گذارد تا بتواند سهمی موثر در پیشرفت کشور داشته باشد.
- فولاد مبارکه اصفهان: بزرگ ترین شرکت در تولید محصولات فولادی در کشور، به فولاد مبارکه اصفهان تعلق دارد که در شهرک صنعتی مبارکه قرار دارد. این کارخانه توانسته حرفی برای گفتن در کل جهان داشته باشد. هم اکنون بسیاری از کارخانجات به صورت مستقیم و غیرمستقیم، بعضی از تجهیزات شان را از این کارخانه تامین می کنند. صادرات محصولات فولادی از این شرکت، توانسته در رونق اقتصادی کشور سهم به سزایی داشته باشد.
- فولاد خوزستان: دومین کارخانه بزرگ فولاد در کشور است. این مجتمع همان طور که از نامش هم پیداست در جنوب کشور فعالیت دارد و توانسته تمامی فرآورده های فولادی را با برترین کیفیت هم برای داخل و هم برای صادرات تولید نماید.
- فولاد خراسان: سومین کارخانه بزرگ در کشور است. اگر سری به سایت این شرکت بزنید، خواهید دید که این شرکت در عرض مدت کوتاه، توانسته در زمینه تولید انواع محصولات فولادی از جمله میلگرد آجر دار، میلگرد ساده، شمش، بریکت، آهن اسفنجی، گندله و… سهم به سزایی داشته باشد.
- فولاد پاسارگاد: این شرکت نوپا توانسته در عرض مدت تاسیس اش نقشی مهم و اساسی در تولیدات فولادی کشور داشته باشد. هنوز هم این مجتمع در تامین تجهیزات نیاز به پیشرفت هایی دارد که به مرور در حال انجام شدن است. با حمایت دولت و سایر ارگانها می توان هر چه سریعتر این مجتمع را تبدیل به پیشرفته ترین کارخانه در زمینه محصولات فولادی نمود. امید است در آینده ای نزدیک شاهد موفقیت های بیشتر این شرکت باشیم.
علاوه بر معروف ترین مجتمع های فولاد در سطح کشور، مجتمع های کوچکتر دیگری هم هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم وابسته به تولیدکنندگان بزرگ فولاد هستند. این کارخانه جات با تولید فرآورده های فولادی توانسته اند در زمینه تولیدات داخلی، سهمی از نیاز بازار را تامین کنند. در زیر به برخی از آنها اشاره شده است که می توانید با یک جست و جوی ساده در اینترنت نسبت به آشنایی با آنها اقدام نمایید:
- کارخانه میانه
- کارخانه صبا شهرکرد
- کارخانه فولاد بناب
- کارخانه اکسین خوزستان
- کارخانه فولاد گیلان
- شرکت کاویان خوزستان
- و…
تفاوت های بیلت فولاد با شمش
شاید خیلی ها اسم محصولات تهیه شده از فولاد را ندانند و حتی بسیاری از کسانی که در این زمینه اطلاعاتی کسب کرده اند، به اشتباه اسم ها را نام گذاری کنند. در این مقاله بر آن شدیم که تفاوت بین بیلت فولاد با شمش را بیان کنیم تا بتوانید آشنایی مختصری از آن داشته باشید:
- شمش: شمش یکی از محصولات تولید شده از فولاد خالص است که به شکل ذوزنقه ای تولید می شود. معمولا به منظور حمل و نقل آسان و راحت تر این شمش ها در طول هایی بین 50 تا 200 سانتی متر تولید می شوند. در واقع می توان گفت شمش، اولین محصول تولید شده از فولاد است و سایر محصولات دیگر فولاد از همین شمش به دست می آیند.
- بیلت فولاد: یکی از محصولات تولید شده از شمش است که سطح مقطعی دایره ای یا مربعی با قطر 15 سانتی متر یا کمتر دارد. این محصول با طول بیش از 2 متر و کمتر از 230 سانتی متر تولید می شود. موارد استفاده بیلت در تولید میلگرد، مفتول و تسمه است. اگر در بعضی متون کلمه “شمشه” به چشم تان خورد، بدانید منظور همان بیلت می باشد.
موارد استفاده از بیلت فولاد
اسم فولاد که شنیده می شود، به صورت ناخواسته همگان را به یاد مقاومت می اندازد. بله درست هم فکر کرده اید، محصولات فولادی برای مکان هایی کاربرد دارد که استقامت و استواری حرف اول را می زند. بنابراین می توان بدین گونه گفت که، بیشترین کاربرد بیلت فولاد در ساختمان هایی است که قرار است فشار و نیروی مضاعفی بر آن ها وارد شود.
معمولا مناطقی که خاک مناسب برای ساخت ندارند و یا مناطقی که بر روی خط زلزله قرار دارند، ایمنی ساختمان از جمله مواردی است که باید به آن توجه نمود. بنابراین به کارگیری مصالحی که بتواند این ایمنی و مقاومت را برای ساختمان ایجاد کند، بسیار مهم و در راس ساخت بنا قرار دارد. با توجه به اینکه بیلت فولاد از استحکام و استقامت بسیار بالایی برخوردار است، می توان از آن برای پایه های اولیه ساختمان استفاده نمود.
علاوه، می توان از بیلت فولاد در ساختمان اماکن عمومی بهره برد، چرا که مهمترین مکان های پر رفت و آمد هستند که نداشتن مقاومت ساختمان، می تواند خسارات جانی و مالی فراوانی را به بار آورد. از جمله می توان به انواع اداره جات، موزه ها، سینماها، بازارهای خرید، فروش گاههای سطح شهری و… اشاره نمود.
مراکز فروش بیلت فولاد صادراتی
معمولا کارخانجات تولید محصولات فولادی مهمترین مراکز فروش بیلت صادراتی هستند. البته در کنار آنها نمایندگی های مجاز هم در سراسر کشور به فروش انواع فرآوردههای فولاد مشغول هستند که ارتباط مستقیمی با تولیدکنندگان اصلی دارند. چنانچه از جمله گروه های هدف برای تامین محصولات فولادی هستید می توانید جهت خرید بیلت فولاد مستقیما با این مراکز در ارتباط باشید و با قیمت مناسب نسبت به تهیه آن اقدام کنید.
علاوه به منظور آسایش رفاه حال مشتری، سایت فروش هم آماده پذیرش سفارشات شما می باشد. کافی است آنچه نیازتان است را ثبت سفارش کنید و با پرداخت به صورت اینترنتی، مراحل خرید خود را تکمیل نمایید. بار سفارشی تان توسط واحد حمل و نقل کارخانه، به شما تحویل داده خواهد شد. بسته به مسافت، ممکن است چند روز زمان ببرد تا سفارش به دستتان برسد.
عرضه کننده بیلت فولاد صادراتی
تولیدکنندگان، صادرکنندگان و تأمین کنندگان محصولات فولاد می توانند با رعایت یک سری قوانین تعیین شده نسبت به عرضه محصولات خود اقدام کنند. بدین منظور صادرات فرآورده های فولادی در صورتی امکان پذیر است که هر کدام از تولید کنندگان به میزان تعیین شده در بورس کالا شرکت داشته باشند.
علاوه، هر تولید کننده موظف است تمامی اطلاعات مربوط به کالاهای خود، میزان موجودی و… را در سامانه جامع تجارت ثبت نماید. در غیر این صورت هیچ محصولی از فرآورده های فولادی اجازه عرضه به بازار داخلی و خارجی را ندارد. بنابراین این طرح که با نام طرح توسعه پایدار زنجیره فولاد مشهور است، می تواند کمک کند تا عرضه کنندگان با نظم خاصی به کارهای خود نسبت به فروش و عرضه بیلت فولاد اقدام نمایند.
عوامل تاثیر گذار بر قیمت بیلت فولاد
به طور کلی می توان گفت عوامل متعددی در قیمت بیلت فولاد تاثیرگذار هستند که می تواند به یک باره قیمت آن را افزایش و یا کاهش دهد. در این بخش از مقاله دلایل عمده و عواملی که می تواند این نرخ قیمت را دستخوش تغییر نماید، با هم بررسی می کنیم:
- ارزش پول ملی: خوش بختانه کشورمان توانسته در زمینه محصولات فولادی بسیار موفق عمل کند که چندین نمونه از موفق ترین کارخانجات در این زمینه پیش تر به آن اشاره شد. اما مطلبی که در اینجا باید به آن مورد بررسی قرار داد، ارزش واحد پولی کشورمان است که در دهه گذشته به شدت کاهش یافته است و همین امر باعث افزایش قیمت ها شده و سبب ایجاد مشکلاتی در صادرات شده است. امیدواریم در آینده ای نزدیک راهکردی اساسی از سوی مسئولین اندیشیده شود تا بیشتر از این دچار خسارت نشویم.
- جو روانی قیمت دلار: متاسفانه پایین و بالا رفتن دلار باعث ایجاد جو روانی در کشور می شود که این موضوع سبب کاهش یا افزایش قیمت محصولات فولادی از جمله بیلت می شود.
- قیمت جهانی فولاد: مطمئنا قیمت بازار جهانی در محصولات فولادی بر نرخ داخلی آن هم تاثیرگذار است. افزایش یا کاهش آن می تواند قیمت را از این رو به آن رو کند.
- میزان عرضه و تقاضا: متاسفانه اگر تناسب بین عرضه و تقاضا برابری نداشته باشد، شاهد افزایش یا کاهش قیمت خواهیم بود. به طور مثال می توان اصلی ترین دلیل را جنگ های جهانی دانست. اگر کشوری به سبب جنگ، دچار تخریب شده باشد، مطمئنا میزان تقاضا برای فولاد بالا رفته و قیمت آن را دچار نوسان می کند.
- قیمت ارز: یکی از مهمترین دلایل نوسان قیمتی نه تنها در محصولات فولادی بلکه در سایر محصولات دیگر، قیمت ارز است. متاسفانه اگر چه بازار داخلی فولاد در کشورمان بسیار فعال کار می کند و ما را از واردات انواع محصولات فولادی بی نیاز کرده است، اما خرید تجهیزات کارخانجات فولاد از کشورهای دیگر باعث شده مستقیما با قیمت ارز درگیر باشیم و همین امر بر قیمت نهایی محصولات فولادی هم تاثیر گذاشته است.
- برند شرکت: معمولا کارخانجاتی که توانسته اند در زمینه تولید محصولات با کیفیت فولادی نقشی در بازار جهانی داشته باشند، بر روی قیمت این محصول تاثیرگذار هستند. چرا که آنها به خود اجازه می دهند در قیمت گذاری نهایی محصولات فولادی دخالت کرده و سهمی در انتخاب آن داشته باشند.
- فصول سرد سال: شاید برایتان جالب باشد، اما یک دلیل کاملا منطقی است که خیلی از خانوارها با شروع فصل سرد سال، به این فکر می افتند که آلونکی برای خود دست و پا کنند و از اجاره نشینی خلاصی یابند. بنابراین تقاضا برای محصولات فولادی به نوبه ی خود بالا رفته و قیمت فروش آن دستخوش تغییرات خواهد شد.
- بلایای طبیعی: متاسفانه بلایای طبیعی، پدیده هایی غیر قابل اجتناب هستند که با شیوع آنها، بسیاری از ساختمان ها به خصوص در مناطق فقیرنشین کشور و در بسیاری از روستاها دچار خسارات جدی می شوند. و همین امر باعث می شود که ساختمان سازی رونق بگیرد و بر روی قیمت فولاد تاثیرگذار باشد.
- نوسان قیمت در سایر مواد به کار رفته در تولید فولاد: درست است که کشور ما دارای معادن زیاد سنگ آهن است و همین امر باعث شده ایران، یک کشور موفق در زمینه تولید محصولات فولادی شود، اما به غیر از سنگ آهن، مواد دیگری هم در فرآیند تولید فولاد مثل سیلیسیوم و… دخالت دارند که نوسان قیمت آنها می تواند در قیمت نهایی فولاد تاثیرگذار باشد.